Загубите в частните пенсионни фондове заради COVID-кризата са от порядъка на 685

...
Загубите в частните пенсионни фондове заради COVID-кризата са от порядъка на 685
Коментари Харесай

Загубите на частните пенсионни фондове в коронакризата са за 685 млн. лв.

Загубите в частните пенсионни фондове поради COVID-кризата са от порядъка на 685 млн. лв.. За универсалните фондове, където обезпечаването е наложително за всички родени след 1959 година, загубите са на стойност 480 млн.лв. С около 92 млн. лева са намалели активите в доброволните фондове за в допълнение пенсионно обезпечаване, а към 113 млн. лева. - в професионалните фондове. Това сподели по bTV министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

" Кризата, която беше неочаквана за всички нас, ощети в забележителна степен и средствата в универсалните, доброволните и професионалните фондове, където загубите са към 685 млн. лева За момента ще бъде мъчно наваксването, най-малко за тези, на които следва да се пенсионират следващата година. Ще търсим вид хората да не бъдат ощетени ", уточни министър Сачева.

Става дума за първата кохорта с пенсии от универсалните фондове, така наречен втори дирек на пенсионната система, която следва да се пенсионира през есента на 2021 година Това са близо 1700 души, най-вече дами. Тези бъдещи пенсионери не съумяха да се възползват от законовата опция да трансферират партидите си от универсалния фонд в държавния фонд " Пенсии " на Национален осигурителен институт, в случай че желаят, защото са изпуснали периода - 5 години преди пенсиониране.

" Наесен ще предложим промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които да им се даде такава опция ", сподели министър Сачева. По думите й евентуално ще има прозорец за към три месеца до края на годината, през който хората ще може да реалокират партидите си. 

" Към момента няма ясни актюерски планове за първите пенсионери с втора пенсия, само че е несъмнено, че за година и половина мъчно може да се наваксат загубите, които търпят парите им в универсалните фондове ", сподели Сачева. " Хората обаче би трябвало да знаят, че мислим за това по какъв начин да получат обективни пенсии ", каза  ощеминистърът. 

Както писа " Сега ", в края на 2019 година универсалните фондове са управлявалии активи за 13.212 милиарда лева, в края на март те са намалели на 12.730 милиарда лева

Управляващите към момента не са регламентирали законово по какъв метод ще се изплащат пенсиите от втория дирек. И този проблем министър Деница Сачева изясни, че ще се взема решение наесен. Големият спор, поради който към момента няма решение, е за коефициента на редукция на главната пенсия от държавния фонд в НОИ заради отчисленията от пенсионната вноска към частните фондове. Според прогнози на Национален осигурителен институт той ще бъде сред 20 и 25% в идващите години. Според редица специалисти коефициентът би трябвало да е доста по-нисък - сред 7 и 12%. 

УВЕЛИЧЕНИЕ

Около 400 - 420 лева става средната пенсия в страната, откакто от през днешния ден, 1 юли, парите за напреднала възраст се усилват с 6.7%. Пенсията за хората с 90% трайни неработоспособност и увреждане става 287 лв., а обществената пенсия - 250 лева Таванът остава 1200 лева Около 25 000 души сега взимат тавана на пенсията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР